In je winkelmandje
0 producten

Hoe onderhoud jij je berg- en wandelschoenen?

Wandelschoenen moet je goed onderhouden maar waarom? Wat voor onderhoudsmiddelen voor wandelschoenen heb je nodig? Hoe moet je wandelschoenen behandelen? Op deze pagina vind je alle informatie over het onderhoud van je wandelschoenen en vind je antwoorden op al je vragen over het onderhoud.

 Wij hebben veel informatie over het onderhoud van wandelschoenen:

 1. Waarom onderhouden plegen?
 2. Hoe onderhoud te plegen?
 3. Reinigen en drogen
 4. Wandelschoenen impregneren
 5. Wanneer en hoe vaak onderhoud?
 6. Impregneren en behandelen? Zo doe je dat!
 7. Inlegzolen vervangen
 8. Reparatie & Verzolen
 9. Veters

1. Waarom moet je wandelschoenen onderhouden?

Wandelschoenen zijn uit mooie en technische materialen gemaakt waarom moet je ze dan onderhouden?

Daar zijn twee hele belangrijke redenen voor:

 • Verlengen van de levensduur
 • Vergroten van het comfort en ademend vermogen

Wandelschoenen zijn in de regel niet goedkoop en gaan lang mee. Juist omdat deze schoenen lang mee gaan is het onderhoud belangrijk. Een schoen die je in een paar maanden “aftrapt” hoef je natuurlijk niet te onderhouden , je gooit ze toch weg. Maar wandelschoenen kunnen, afhankelijk van het gebruik, jaren meegaan. Het leer heeft dan absoluut onderhoud nodig!

Daarnaast vind je in wandelschoenen heel veel technische materialen zoals bijvoorbeeld Gore-Tex. Dit soort technische materialen functioneren het beste als de schoen goed wordt onderhouden. Een natte schoen ademt 40% minder dan een droge schoen. Het is dus zaak dat je bovenwerk zo goed mogelijk impregneert om een zo groot mogelijk ademend vermogen te laten behouden. Maar let op, wel met de juiste middelen!

Terug naar Top Menu

 

2. Wat moet je doen aan onderhoud van berg- en wandelschoenen?

Het onderhouden van (gedeeltelijk) leren wandel schoenen is noodzakelijk voor het verlengen van de levensduur en behoud van comfort. Naast het bovenwerk moet je ook het stikwerk, de zolen, veters en inlegzolen goed in de gaten houden en indien noodzakelijk repareren of vervangen.

 Onderhoud van schoenen bestaat uit:

 • Reinigen & Drogen
 • Leer voorzien van voedingsstoffen - impregneren
 • Inlegzool vervangen
 • Reparaties stikwerk / verzolen
 • Veters vervangen

Terug naar Top Menu

 

3. Reinigen & Drogen van je wandel schoenen

Kleine stofdeeltjes en vuil kunnen binnendringen in de vezels van het leer en scheurtjes veroorzaken. Ook kan vuil de groei van micro organisme stimuleren waardoor het leer kan gaan rotten en kan vuil een negatieve invloed op het ademend vermogen hebben.

Daarom is het van belang al het vuil aan de buitenzijde van de schoen te verwijderen. Bij intensief gebruik door zand en modder is het raadzaam om zo snel mogelijk dit vuil te verwijderen. Soms kan het door een beek lopen al voldoende zijn. Mocht dit niet lukken tracht het dan later met koud water en een nylon borstel.

Indien je de schoenen intensief gebruikt, ze al wat ouder worden en/of de schoenen heel erg vuil zijn, dan raden wij je aan om de schoen zeer grondig te reinigen met Nikwax Cleaning Gel. Deze Gel reinigt de schoen tot in de vezels van het leer. Hierdoor zal de schoen tot in de poriën weer schoon zijn en niet alleen oppervlakkig.

Naast de buitenkant moet je ook de binnenkant van de schoen onderhouden. Transpiratievocht bevat veel zout. Dit zout zal op den duur in de voering van de schoen gaan zitten. Spoel daarom ook de binnenkant van de schoen af en toe uit met warm water.

Als de schoen nat is moet deze goed gedroogd worden. Doe dit nooit door middel van een hittebron (kachel, föhn, o.i.d.) maar laat de schoenen in een warme, maar niet hete, plaats drogen. Prop wat kranten in de schoen en vervang deze als ze nat zijn. In wandelschoenen zitten altijd losse inlegzolen. Haal deze eruit als je de wandelschoenen moet drogen.

Terug naar Top Menu

 

4. Het leer voorzien van de nodige voedingsstoffen - impregneren

Leer is een huid: als deze bloot staat aan de zon en warmte dan droogt de huid uit en gaat deze eerder scheuren. Als de huid langdurig nat blijft dan wordt deze week, gaat rimpelen, en op den duur ook scheuren en/of rotten. Daarom moet je ervoor zorgen dat het leer niet uitdroogt of langdurig nat blijft. Dit kun je doen door de juiste onderhoudsmiddelen te gebruiken en de juiste maatregelen te nemen.

Het leer verliest tijdens het looiingsproces een groot deel van zijn voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat het leer niet uitdroogt en gaat scheuren. Door het gebruik van de wandel en bergschoenen verdwijnen op den duur ook de laatste voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen kun je weer toevoegen door het juiste onderhoudsmiddel op te brengen

Gebruik in ieder geval geen leervetten of bijenwax want deze zorgen ervoor dat de poriën van het leer dicht slibben. Daardoor neemt de waterdichtheid wel toe maar het ademend vermogen neemt zeer sterk af. Daarnaast wordt de schoen zacht en dus minder stevig. Wat adviseren wij je dan wel?

Wij adviseren voor wandelschoenen altijd een vloeibaar middel aan en geen spuitbus! Vloeibare middelen dringen veel beter in het leer dan spuitbussen en daardoor zal de werking beter zijn en veel langer effectief blijven. Het uiterlijk van de wandelschoen kan door vloeibare middelen veranderen van kleur of structuur. Vind je het uiterlijk belangrijk van je wandelschoenen? Kies dan voor een (speciale) spray.

Een goed onderhoudsmerk is Nikwax of Collonil. Afhankelijk van het soort schoen kun je kiezen uit

één van de volgende middelen:

 • Nikwax Nubuck & Suede: laat de nubuck leren schoen vrijwel in zijn originele staat (kleur en structuur)
 • Nikwax Fabric & Leather: voor schoenen die uit zowel leer als een andere (kunst)stof bestaan
 • Nikwax Aqueous: voor glad leren schoenen.
 • Collonil Nanospray: Voor schoenen waarbij het uiterlijk belangrijk is

Terug naar Top Menu


5. Wanneer en hoe vaak moet je wandelschoenen onderhouden?

Wanneer moet je je wandelschoenen gaan behandelen?

 • Nadat je ze hebt gekocht. Een nieuwe wandelschoen is door de fabrikant al licht geïmpregneerd maar ons inziens te weinig.
 • Als je schoenen zijn uitgedroogd en niet meer afparelen. In de regen merk je dat je schoenen gelijk het vocht opnemen

Daarmee kunnen we gelijk de vraag beantwoorden hoe vaak je de wandel – en bergschoenen moet behandelen namelijk zo vaak als nodig! Impregneer de schoenen weer zodra je merkt dat ze niet meer afparelen. Ook van in de kast staan drogen schoenen n.l. uit.

Terug naar Top Menu

 

6. Je schoenen impregneren en behandelen? Zo doe je dat!

Bij gebruik van Nikwax adviseren wij je als volgt te handelen:

 1. Maak je schoenen goed schoon met een flink natte doek zodat het leer en/of kunststof goed vochtig is. Een vochtige schoen kan namelijk beter de Nikwax opnemen
 2. Breng de Nikwax vloeistof op de schoen en wrijf het goed in
 3. Verwijder de overtollige Nikwax die niet opgenomen wordt om vlekken te vermijden
 4. Laat de schoen drogen, op kamertemperatuur zal de schoen binnen twee uur weer droog zijn
 5. In geval van een nieuwe schoen, herhaal de stappen 1 t/m 4 nog twee maal zodat het leer helemaal verzadigd is van de impregnatie. Zo krijg je het beste resultaat!

Tip: Zijn je schoenen al wat ouder en krijg je ze niet meer goed schoon? Gebruik dan eerst Nikwax Cleaning Gel voordat je ze gaat impregneren. Nikwax Cleaning Gel reinigt je schoenen tot diep in de poriën en haalt al het vuil  en vet er weer uit. Het voordeel is dat je schoenen weer goed gaan ademen en beter de impregnatie opnemen.

Nu zijn je schoenen weer klaar voor gebruik. Als je in de regen loopt zul je merken dat het water heel goed van de schoen afparelt. Het bovenwerk kan nauwelijks vocht opnemen waardoor je schoenen veel beter ademen en bovendien zijn je wandelschoenen zeer goed vuilafstotend zijn geworden.

Terug naar Top Menu

 

7. De inlegzolen vervangen

In iedere bergschoen vind je een losse inlegzool. Deze inlegzool zorgt voor het voetbed en een beetje extra demping. De standaard inlegzool is gemaakt van een soort geperst karton en wordt na verloop van tijd hard, vies en verliest zijn demping. Voor het comfort, hygiëne en ondersteuning is het belangrijk om je inlegzolen tijdig te vervangen. Een speciaalzaak zal altijd losse inlegzolen voorradig  hebben.

Terug naar Top Menu

 

8. Reparaties stikwerk & verzolen

Door het gebruik van je schoenen slijten je zolen maar ook het stikwerk. Een goede schoenmaker kan je oude schoenen vaak weer goed oplappen. Bedenk wel dat dit wat tijd kost. Ga je op vakantie en wil je je bergschoenen meenemen breng ze dan ruim op tijd naar de schoenmaker.

Zijn je zolen versleten? Sommige bergschoenen en wandelschoenen zijn te verzolen maar niet allemaal. Mocht je het niet zeker weten informeer even in de winkel waar je je schoenen hebt gekocht of bij de leverancier.

Let op want het loont niet altijd om de schoenen te laten verzolen. Soms is het bovenwerk niet goed genoeg meer en bovendien is het laten verzolen niet goedkoop. Laat je dus goed informeren en adviseren!

Terug naar Top Menu

 

9. Veters

Controleer regelmatig je veters. Vervang deze indien nodig. Vaak gaan veters kapot doordat er een klein braampje aan een veteroog zit. Vijl dit braampje er dan voorzichtig af. Veterogen zullen over het algemeen niet zo snel roesten. Echter door zeewater en of slijtage kunnen veterogen gaan roesten. In dat geval kun je deze oogjes met een fijn schuurpapiertje opschuren en daarna insmeren met een laagje vet of vaseline.

Terug naar Top Menu

 

The Footwear Company

Betalen bij The Footwear Company

Ideal (gratis), Bankoverschrijving (gratis), Klarna (+4%) en de creditcards Mastercard en Visa (gratis). Meer informatie? Zie onze klantenservice pagina

Nieuwsbrief